Skip to content

Satu Miettinen ja Taina Kontio:  Naisten tiloja 12.4.–28.4.2022

Taina Kontion ja Satu Miettisen valokuvat ja videot ovat osa Euroopan Unionin rahoittamaa Acting on the Margins: Arts as Social Sculpture (AMASS) -hanketta ja sen tuottamaa eurooppalaista taiteellisten kokeiluja testialustaa. Yksi hankkeen teemoista on pohtia minkälaisia muotoja taide sosiaalisena veistoksena voi ottaa. Molemmat kokeilut testaavat naisen roolia ja sen kuvaamista osana historiallista jatkumoa sekä etsivät uusia tapoja ja merkityksiä naisen roolin ja ruumiin kuvittamiselle. Kuvissa esiintyvä taiteilija- ja tutkijakollektiivi työskentelee yhdessä kestävän kehityksen, luonnon, biotaiteen ja taideaktivismin kysymysten äärellä. 

Taina Kontio on kuvannut teoksiaan takapihoilla isän ja isoisän seikkailujen jalanjäljissä. Kuvissa naiset ovat pukeutuneina Tainan suvun miesten vanhoihin talviasuihin ja pitävät tarvittavia varusteita, kuten vanhoja työpuukkoja sekä ajovöitä. Kuvissa esiintyvät Taina itse, Satu Miettinen ja Melanie Sarantou. Taina Kontio pohtii ristiriitaa oman, pienen tytön tilan ja isien tilojen välillä. Isä ja isoisä liikkuivat koko Lapin alueella, Norjan puolella, joilla ja rajajoilla. Suvun perimässä elää Varangin vuono ja metsäsaamelaisuus. Tainan henkilökohtainen historia, Korvan suvun tarina, muutto Kuusamosta Kiiminkiin 1700-luvulla sekä vastarinta suomalaisten maanomistusta vastaan kuuluvat kuvien taustalla. Tainan työskentely uudelleen kuvittaa, aukaisee ja venyttää omia litistettyjä rajoja ja synnyttää uusia tiloja. Kuvastoa syntyy myös arktisen löytöretkeilyn uudelleen kuvittamisessa. Naiset laajentavat roolejaan ja uudelleen näyttelevät historian tapahtumia.

Satu Miettinen on kuvannut teoksiinsa naisten performanssia lämmitetyssä saunassa Pyhätunturin Keropirtillä. Saunasta muodostuu naisten tila, jossa rituaalit korostuvat: syntyminen, parantaminen, hoivaaminen, puhdistautuminen, lepääminen ja unelmointi. Kuvissa esiintyvät Melanie Sarantou, Heidi Pietarinen, Mari Mäkiranta ja Satu Miettinen yllään Sarantoun Water Waisted -kokoelman vaatteet. Naisten performanssi syntyy intuitiivisesti improvisoiden. Performatiivinen muotikuvaus synnyttää uudenlaista saunakuvastoa. Pääroolissa on esiintyjän asettuminen uuteen rooliin – kuvattavaksi, esiintyjän roolista huolehtiminen ja kuvaajan asettuminen dokumentoivaan rooliin. Muotikuvaus saa feministisiä ulottuvuuksia, jossa vaatteet antavat suojaa ja eroottisuus suodattuu hoivan läpi.  

Lisätietoja näyttelystä:
Taina Kontio, 044 464 6203, kontiotaina(at)gmail.com
Satu Miettinen, 040 484 4367, satu.miettinen(at)ulapland.fi

Lisätietoja AMASS-hankkeesta:
Narrative platform

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: