Skip to content

Satu Miettinen, Heidi Pietarinen ja Melanie Sarantou:150 Years of Ecofeminist Art 1.–30.9.2022 Galleria Lovisa, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi

Taiteiden tiedekunnan syyskuun taiteilijoina Galleria Lovisassa esittäytyvät palvelumuotoilun professori, dekaani Satu Miettinen, tekstiilialan professori Heidi Pietarinen ja dosentti Melanie Sarantou. 150 Years of Ecofeminist Art -näyttelykokonaisuus on esillä Kahvila Meidän Lovisan yhteydessä sijaitsevan gallerian seinillä koko syyskuun ajan. Tervetuloa tutustumaan!

Satu Miettisen (50 v.) vuonna 2022 valmistunut valokuvasarja Kesän häivähdykset mikroskoopissa on kuvattu iPhone 12 Pro:lla ja mikroskooppilinssillä niittyjen reunoilta kesäisillä kävelyillä. Mikroskooppi aukaisee uudenlaisen maailman tuttujen kasvien yksityiskohtiin ja niitä hyödyntäviin hyönteisiin: kanerva, kaunokainen, kimalainen, ukonhattu, mustikka, nata, pietaryrtti ja niin edelleen. Kuvaaminen mikroskooppilinssillä vaatii kärsivällisyyttä ja käsivaralla säätämistä. Kimalaisen kiinnisaaminen vaatii ennakointia. Mikroskooppi tarkentuu kävelyretkillä sattumanvaraisesti. Kuviin tallentuu utuinen kesän värimaailma. Kotimaiseman yksityiskohdat ovat arvokkaita ja täydellisiä osasia luonnon ekosysteemissä.

Heidi Pietarisen (Runebergin päivänä 50 v.) 2019–2022 valmistuneiden Kaksi sataa kanaa ja Peilikuva -jacquard-kankaiden aiheet ja värit pohjautuvat taiteilijan mielikuvaan isovanhempien kodin tekstiileistä. Isovanhemmat lähtivät kaksi kertaa evakkoon Sortavalan maalaiskunnasta Niemisen kylästä. Kudottujen kuosien värit, muodot, rakenne, rytmi ja mittakaava on vain toinen puoli kerroksellisista ja kaksipuoleisista kankaista. Vaikka ne ovat yhden tekijän nimissä, taidelähtöinen prosessi ei rajoitu yhteen henkilöön. Useat väri- ja materiaalikerrokset ja yhteen kietoutuneet tarinat muodostavat kollaasin, joka kuvaa yhdessä tehtyä, toisille kerrottua ja siten myös yhteisesti jaettua tekijyyttä. Pietarinen juhlii teoksen välityksellä kulttuurista monimuotoisuutta, jossa keskeisessä roolissa ovat materiaalilähtöinen suunnittelu, elävä suunnitteluväline ja jaettu tekijyys. 

Melanie Sarantou (50 v.) on kiinnostunut ymmärtämään tekstiilien performatiivisia puolia. Sarantoun Juurten tikkaus -teokset vuodelta 2022 koostuvat kolmiulotteisista huovutetuista tekstiileistä, joissa muodot ja pinnat on tikattu yhteen orgaanisen materiaalin juurikasvun avulla. Auringonkukan taimien kasvu, kasvureitit, kasvun liittyvä kitka ja taimien vaatima kastelu ompelee ja tikkaa villatekstiilin kerrokset toisiinsa kiinni. Kasvun päätepiste on kasvun pysähtyminen. Esillä näyttelyssä on tämän esityksen lopputulos ja jäännökset, pehmeät ja värikkäät villatekstiilit. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: